Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ (Helianthus tuberosus) είναι ένα είδος ηλίανθου ιθαγενές στην ανατολική Βόρεια Αμερική. Δεν σχετίζεται με την εγχώρια αγκινάρα, αλλά με τους ηλίανθους. Καλλιεργείται για τον κόνδυλο του, ο οποίος χρησιμοποιείται ως ριζικό λαχανικό.

Εδώ είναι 7 οφέλη για την υγεία της αγκινάρας της Ιερουσαλήμ.

  1. Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ έχει πρεβιοτική δράση.
    Τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτες ενώσεις φυτικών ινών που διεγείρουν την ανάπτυξη και/ή τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων που αποικίζουν τη γαστρεντερική οδό λειτουργώντας ως υπόστρωμα για αυτά. Οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ περιέχουν άφθονη ινουλίνη, η οποία διεγείρει την ανάπτυξη των bifidobacteria και καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια.
  2. Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ μπορεί να βοηθήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
    Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) ταξινομεί τα τρόφιμα και τα ποτά με βάση την ικανότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι υδατάνθρακες σε τρόφιμα με υψηλό δείκτη GI διασπώνται γρήγορα σε απλά σάκχαρα και προκαλούν αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτή η αιχμή ακολουθείται από μια απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι τα κυμαινόμενα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που συνδέονται με την κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο κόπωσης, καρδιακών παθήσεων, αλλοιωμένης διάθεσης, αντίστασης και διαβήτη. Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ περιέχει γλυκαιμική αξία 11 και θεωρείται τροφή με χαμηλό ΓΔ. Αυτό σημαίνει ότι η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ παρέχει μια αργή και σταθερή άνοδο και πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
  3. Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ μπορεί να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα.
    Οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ είναι γεμάτες με βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης (Β1). Η θειαμίνη βοηθά με το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι. Η έλλειψη υδροχλωρικού οξέος μπορεί να βλάψει την πέψη των πρωτεϊνών και να προκαλέσει πόνο στο στομάχι αναστέλλοντας την ενεργοποίηση του ενζύμου πεψίνη. Επίσης, ο κόνδυλος είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι το δύσπεπτο μέρος της τροφής που προέρχεται από φυτά. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να ομαλοποιήσει τις κινήσεις του εντέρου, προλαμβάνοντας ορισμένους καρκίνους.
  4. Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της χοληστερόλης.
    Οι διαλυτές φυτικές ίνες, που βρίσκονται στην αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακής» χοληστερόλης. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να έχουν άλλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής.
  5. Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
    Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ είναι πλούσια σε κάλιο και χαμηλή σε νάτριο, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ένα φλιτζάνι του κονδύλου περιέχει 643 χιλιοστόγραμμα καλίου και μόνο 6 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Επίσης, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στην αγκινάρα της Ιερουσαλήμ είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της απόδοσης της ινσουλίνης στον οργανισμό, η οποία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  6. Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ μπορεί να βοηθήσει στον σχηματισμό αίματος.
    Ο χαλκός και ο σίδηρος είναι απαραίτητα για το σχηματισμό νέων αιμοσφαιρίων. Ένα φλιτζάνι αγκινάρα της Ιερουσαλήμ περιέχει 28 τοις εκατό και 20 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας σιδήρου και χαλκού, αντίστοιχα. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.
  7. Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
    Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ περιέχει μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε. Αυτές οι βιταμίνες μαζί με φλαβονοειδείς ενώσεις όπως η καροτίνη βοηθούν στην αναζήτηση και εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, προσφέροντας στον οργανισμό προστασία από καρκίνους, φλεγμονές, ιογενή βήχα και κοινό κρυολόγημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *