-2 μέτρια κρεμμύδια
-ηλιέλαιο
-4 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
-600 γρ αγκινάρες Ιερουσαλήμ
-600 γραμμάρια πατάτες
-30 γρ βούτυρο
-400 ml ζωμός λαχανικών
βήμα 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200c/180c/. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση από πάνω προς τα κάτω και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάλτε σε χαμηλή φωτιά και μαγειρέψτε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
βήμα 2
Βουτυρώνετε ελαφρά ένα μεγάλο ρηχό πυρίμαχο σκεύος. Ξεφλουδίστε τo topinambur αλλά όχι τις πατάτες και κόψτε και τα δύο σε φέτες περίπου 5 χιλιοστών. Χρησιμοποιώντας το μισό, τοποθετήστε στο ταψί εναλλακτικές σειρές topinambur και πατάτες κομμένες σε φέτες. Πασπαλίστε με το μισό σκόρδο και το μισό βούτυρο και μετά αλατοπιπερώστε τα μισά κρεμμύδια. Τώρα επαναλάβετε για να σχηματίσετε μια άλλη στρώση, τελειώνοντας με κρεμμύδι.
βήμα 3
Προσθέστε αρκετό ζωμό για να φτάσει στη μέση του πιάτου. σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1-1½ ώρα.