Συστατικά
6–7 μεσαίου μεγέθους τοπιναμπούρ
1 λίτρο φυτικό λάδι
Αλάτι λεμόνι-δεντρολίβανο
αλάτι kosher
1 κ.γ. φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα
ξύσμα από 1 λεμόνι

Οδηγίες
Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ανέβει περίπου στα μισά. Ρυθμίστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή και θερμαίνετε μέχρι τους 190c. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο εάν έχετε.
Σε ένα μεγάλο πιάτο στρώστε με χαρτί κουζίνας.
Για το αλάτι, προσθέστε το δεντρολίβανο και το ξύσμα λεμονιού σε ένα γουδί και γουδοχέρι. Περιχύνουμε με μία ή δύο πρέζες αλάτι. Τρίψτε τα μυρωδικά και το ξύσμα ανάμεσα στα δάχτυλά σας για να απελευθερωθούν τα λάδια. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Κόψτε τα τοπιναμπούρ σε λεπτές φέτες. Ένα μαντολίνο είναι το καλύτερο για αυτό ή χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων με το πιο λείο εξάρτημα.
Σε αυτό το σημείο, το λάδι σας θα πρέπει να είναι έτοιμο. Ελέγξτε τη θερμοκρασία ρίχνοντας σε μία φέτα τοπιναμπούρ, αν επιπλέει, είστε έτοιμοι να τηγανίσετε. Αν όχι, περιμένετε να ζεσταθεί.
Προσθέστε απαλά μια χούφτα τοπιναμπούρ στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα (για να μην κολλήσουν) μέχρι να ροδίσουν. Μην γεμίζετε υπερβολικά την κατσαρόλα! Να είστε προσεκτικοί.
Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε τα πατατάκια στο πιάτο σας.
Πασπαλίζουμε με το εμποτισμένο αλάτι όσο είναι ζεστό. Αφήστε τα να καθίσουν για ένα λεπτό να ροδίσουν.
Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα τοπιναμπούρ.
Αποθηκεύστε τυχόν επιπλέον αλάτι και τσιπς σε αεροστεγή δοχεία, αντίστοιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *